Zięć przebudował garaż na pełnowartościowy dom, aby teściowa mogła mieszkać w pobliżu, ale jednak trochę z dala.

LUDZIE

Jeśli masz nieużywany garaż, dlaczego by go nie przekształcić w ADU?

ADU, skrót od „Accessory Dwelling Unit” (Dodatkowa Jednostka Mieszkalna), to oddzielna jednostka mieszkaniowa na rodzinnej posiadłości.

To jak dodatkowy dom, trochę mniejszy niż główny dom, obok niego lub do niego przylegający.

Nazywa się go „dodatkową jednostką” tylko dlatego, że jest jednostką wtórną, zamiast opisywać strukturę, ponieważ jest bardziej funkcjonalna, niż sugeruje to termin „dodatkowa jednostka”.

Martin Brown przeprowadził się do Portlandu, Oregonu, i przekształcił swój garaż w ADU.

Kochał to miasto i założył tam rodzinę.

Ale kiedy przyszedł jego syn Sebastian, jego teściowa chciała mieszkać w pobliżu, aby móc opiekować się wnukiem.

Zamiast kupować nowy dom, Martin pomyślał o przekształceniu garażu w apartament dla babci.

To przytulne miejsce oferuje wszystko, czego potrzeba.

Przeprojektowali i przearanżowali dom, aby pomieścić podstawowe pomieszczenia domu.

Mimo niewielkich rozmiarów, udało im się sprawić, że jest funkcjonalny, a nawet przestronniejszy niż się spodziewali.

Dodali też kilka donic roślin i ścieżkę, aby sprawić, że wyglądał na oddzielny dom.

Gdy tylko przekroczysz próg, od razu poczujesz ciepło i przytulność tego miejsca.

Jest tam wygodna sofa, na której można usiąść i zrelaksować się, patrząc przez szklane drzwi, które otwierają się na łóżko dla gości, gdy jest to potrzebne.

Jest tam również kominek, który utrzymuje miejsce przytulne i ciepłe.

Nie oszczędzili również na kuchni.

Jest tam duży lodówka, dwupalnikowa kuchenka i zlew. Nie ma szafek, ale wystarczająco dużo półek, żeby wszystko było otwarte i łatwo dostępne.

Wszystkie garnki, patelnie, talerze i inne naczynia są zawieszone na półkach, które są również idealne do suszenia.

Na piętrze znajduje się sypialnia na strychu z łóżkiem queen-size i miejscem do czytania.

Schody do sypialni zostały również zaprojektowane tak, aby oszczędzać miejsce.

Są tam zmienne stopnie, dzięki czemu cała wysokość jest wykorzystywana bez zajmowania zbyt dużo miejsca.

Mamy nadzieję tylko, że babcia będzie mogła z tego korzystać przez długi czas!

A tuż obok schodów znajduje się przesuwne drzwi, które prowadzą do łazienki.

Kluczem do sprawienia, że ta ADU wydaje się przestronna, jest wpuszczenie jak największej ilości światła.

Nie umieścili okien, aby stworzyć poczucie prywatności, ale ogromne szklane drzwi i świetliki oświetlają przestrzeń.

Nawet kuchnia, która znajduje się pod strychem, ma okno szklane, które wpuszcza światło od świetlików na strychu do kuchni.

Martin również upewnił się, że dom nadal przypomina jego starą strukturę.

Projekt zewnętrzny domu pozostał taki sam jak oryginalny garaż z lat 20. XX wieku i został zmodernizowany tylko nowym malowaniem.

Zachowali również oryginalną betonową podłogę, aby struktura stała na mocnym i trwałym materiale.

Na koniec, pozostałości po starym garażu – takie jak stare armatury i zamki – zostały wbudowane wzdłuż blatów kuchennych, dodając do ich rustykalno-przemysłowego wyglądu.

To niesamowite małe mieszkanie, które może skłonić cię do rozważenia go jako opcji dla twoich rodziców, teściów, a może nawet dla ciebie!

Przejdź przez cały dom, oglądając poniższe wideo!