Mężczyzna ze Szkocji odkrył starą, zaniedbaną chatę z kamienia w swojej wiosce, wzdłuż malowniczego szlaku o nazwie „Cobble”, która przywołała wspomnienia z jego dzieciństwa.

LUDZIE

Inspirowany nostalgią, George Dunnett odważnie zdecydował się kupić i odnowić zaniedbaną strukturę.

Chata była jednym z trzech budynków wzdłuż „Cobbles”, obok kolejnej chaty, która służyła jako muzeum, oraz dwupiętrowej chaty z kamienia, która kiedyś służyła jako magazyn i wykazywała oznaki zużycia.

George mógł sobie wyobrazić przekształcenie zrujnowanej chaty w swój wymarzony dom i rozpoczął wymagającą podróż, aby nadać jej nowe życie po zakupie nieruchomości.

Proces renowacji rozpoczął się od prac strukturalnych, takich jak przywracanie kominków i wzmocnienie fundamentów, a następnie od remontu wnętrza, polegającego na wymianie ścian i podwyższeniu sufitów.

Mimo wyzwań, takich jak nieszczelny dach, George pozostał wierny swojemu projektowi i wprowadził odświeżającą zmianę poprzez naprawy murarskie i dachowe.

Dodanie izolacji i płyt gipsowych nadało wnętrzu bardziej wykończony wygląd, podczas gdy dębowe podłogi i starannie dobrana kolorystyka zwiększyły jego atrakcyjność estetyczną.

Współpracując z rzemieślnikami z okolicy, George dokończył dom metalową balustradą na schodach i kostką brukową na zewnątrz, tworząc urocze i przytulne miejsce do życia.

Wnętrze było minimalistycznie urządzone, ale nadal eleganckie, z starymi zdjęciami chaty jako nostalgiczną pamiątką z ich podróży renowacyjnej.

Łazienka oferowała wystarczająco dużo miejsca i komfortu pomimo minimalistycznego projektu, z pełnym prysznicem, toaletą, umywalką i matowionym oknem.

Miłość do detali objawiła się w schodach prowadzących na drugie piętro, gdzie wielofunkcyjna przestrzeń pomieściła kuchnię, salon i obszar pracy.

Dzięki podświetleniu podszafkowemu w kuchni i dużemu telewizorowi w salonie, George sfinansował cały projekt ze swoich oszczędności jako montażysta wideo i YouTuber.

Wspominając, początkowo zauważył pewną naiwność dotyczącą harmonogramu i kosztów, ale był zadowolony z ostatecznego rezultatu i teraz rozważa podjęcie kolejnego projektu renowacyjnego ze swoim bratem.